Diğer

Covid -19 Döneminde Giysiler Nasıl Yıkanmalı?

Tüm salgın dönemlerimde üzerimize giydiğimiz kıyafetlerin nasıl  yıkanması gerektiği ilk akla gelen sorulardandır. Rutin yaşamımızda kıyafetlerimiz patojenler ile çok sık karşılaşır. Bizlerin ilk koruma kalkanını oluştursa da bakteri ve virüslere sığınabilecekleri çok fazla alan yaratırlar. Giysiler eğer üzerlerinde özel bir önleyici bitim işlemi yoksa bakteri ve virüsleri yayma riski yüksek nesnelerdir.

Sizler için Covid-19 salgını sırasında çamaşırlar nasıl yıkanmalı sorusuna, yapılan testleri de göz önüne alarak, cevap bulmaya çalıştık. Covid -19 salgını sırasında aşağıdaki önerilerimizi dikkate alarak bulaşma ve taşınma riskini en aza indirebilirsiniz.

1. Çamaşırlarınızı halı olmayan ve yüzeyi kolay silinebilir ortamlarda çıkarın ve tasnif edin. Çıkardıktan sonra hemen yıkanmayacaksa mümkünse polietilen poşetlerde ağzı kapalı olarak muhafaza edin.


2. Yıkanmış çamaşırların yine polietilen poşetlerde paketlenmesi veya taşınması virüsün sonradan bulaşmasının önüne geçecektir.

3. Yıkama sıcaklıkları olarak virüslerin yağ tabakalarının çözülmesinde 60 C derece yeterli olduğu görülmektedir.

4. 40C derecede yapılacak yıkamalarda, yağ çözücü özelliği yüksek olan kimyasallar kullanılabilir. Bununla birlikte standart toz deterjanlar da enzim içermeleri nedeni ile yeterli etkiyi sağlamaktadır. Burada kritik konu yıkama süreleridir ve 90 dakikanın altında olmaması gerekmektedir.


5. Pandemi döneminde kurutma makinesi kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Kurutma makinelerinin hem sıcaklıkla virüs ve bakterilerin yok edilmesinde etkili olduğunu hem de izole bir kurutma sağladığını unutmamak gerekir.


6. Asarak kurutma yapılacak ise, çamaşırların asıldığı bölgenin izole ve mümkün olduğu kadar güneş gören bir yerde seçilmesi gerekmektedir.

Bize sıkça gelen sorulardan UV kabinlerinin etkinliği konusundadır. Giysiler gölge oluşturmayacak şekilde bu tarz kabinlere asılabilir ise UV-C ışınları virüslerin dış duvarlarına zarar verecektir.

Bununla birlikte uygulamanın süresi ve ışığın şiddeti giysinin kumaşına ve şekline göre farklılık gösterecektir. Burada unutulmaması gereken unsur; telefon, makas, bıçak gibi düz ve sabit yüzeylerdeki kadar kısa sürelerde hızlı bir sonuç almak maalesef giysiler için mümkün değildir. 

Etiketler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı