Ekonomi

Tekstilde Pandemi Gölgesindeki Şehirlerimiz

İstanbul ön planda olup ihracatı göğüslerken, genellikle diğer şehirler arka planda kalır. Bazı şehirlerimiz bir yandan İstanbul’un hazır giyim ihracatı için hammadde sağlarken, bir yanda da kendileri ihracata katkı sağlamaktalar. Bu yazımızda Korona salgınının yarattığı zorlayıcı ortamda, ihracat potansiyellerini korumaya çalışan sektörün, alt sektörler ve genel ihracat içinde,bu şehirlerin payını irdelemeye çalışacağız.

İhracat

Türkiye’nin pandeminin de etkisiyle toplam ihracatı 180,8 milyar $ dan 169,5 Milyar $ düşerken %6,3 küçülme göstermiş, tüm tekstil alt sektörleri toplamında küçülme %4,9 gibi nisbeten daha iyi gerçekleşmiş ve ihracat pazarlarında gücümüz büyük ölçüde korunmuştur.

Tabii bu süreçte her şehir aynı performansı gösterememesi tekstilin alt sektörleriyle ilgilidir.Bu süreçte Bursa ve K.Maraş ‘da kayıplar çok yüksek olurken, Adana bölgesinde %10 gibi ciddi büyüme yakalanmış, diğer illerde küçük de olsa artı ile kapatmayı başarmışlardır.

Tekstil tüm alt sektörleriyle düşünüldüğünde Anadolu’da Gaziantep açık ara İhracat lideri olduğu görülüyor. Onu Bursa ve İzmir takip ediyor.

Bu 6 ilin tekstil hazır giyim ihracatı genel ihracat içinde sadece Adana ve İzmir’de yükseliş gösterdi. K.Maraş’ da 3,3 puan gerileme dikkat çekici seviyede olup, Bursa, Denizli ve Gaziantep’in durumunu koruduğu söylenebilir. Tekstilin alt sektörlerine baktığımızda, bazı illerdeki kayıplar daha net anlaşılıyor.

Deri

Bursa, G.Antep ve İzmir’in tutar bazında yüksek kayıpları olduğu görülüyor

Halı

G.Antep halıda gücünü artırmış , diğer küçük kapasiteli illerde, İzmir hariç küçülmeler görülmüştür.

Hazır Giyim ve Konfeksiyon

Bursa konfeksiyon da %11 kadar küçülürken, benzer büyüklükteki İzmir’de %4 lük büyüme gerçekleşmiştir. Adana ve G.Antep’de umut verici gelişmelerin olması sektörümüz açısından sevindiricidir

Tekstil ve Hammaddeleri

Kumaş ve İplik üretiminde sektörün önde gelen illeri olan Bursa ve K.Maraş’ın  %15 lerdeki küçülmesi, firmaların ciddi kayıplarla yılı geçirdiklerini gösteriyor. Diğer iller nisbeten Türkiye’ye göre daha az küçülmeler gösterirken tek büyüme gösteren İzmir’dir.

2021 Yılı Nasıl Gidiyor?

Aşılamanın umut vermesi ile ihracatta üç ayda %14,3 lük bir artış yakalanmış görünüyor. Nisan sonu kısıtlamaların pek çok ülkede kalkmasıyla talebin daha da artması bekleniyor. Bu da geçen yılki yaraların sarılması ve sektörün büyümesi için umut verici işaretler olarak görebiliriz.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı