EkonomiPerakende
Trend

Tekstilde İhracat Trendi

2020 yılı bitip 2021 yılına başladığımız bu günlerde covid-19 nedeniyle belirsizliklerle dolu bir yıla giriyoruz. He ne kadar aşı gelmeye başlasa da, gerek aşı miktarının yetersiz olması gerekse aşının mutasyona yetersiz kalma ihtimali herkesi tedirgin ediyor. Normalleşmenin bir başka bahara kalmasını, pek çok sektör kaldıramaz görünüyor. Bu dönemde tekstil özellikle ihracat sayesinde süreçten daha az etkilendiğini söyleyebiliriz.

Sektörün ihracat performansı değerlendirirken son 3 yıla bakarsak, hem Türkiye ihracatındaki oranın hemde değer olarak durumunu koruduğunu söyleyebiliriz. Covid-19 nedeniyle 2020 yılı biraz düşük olsa da  yine de kayıplarını hızla toparlamalaya çalıştığını söyleyebiliriz.,

2020 yılı nasıl geçti?

Türkiye’nin ihracatı 2020 ‘de %6,3 azalırken, Tekstilin toplamında %4,9 gibi bir azalma ile ortalamadan daha iyi bir performans gösterdi. Tek büyüme gösteren halı sektörümüz olurken, deri sektöründen %20 lik bir küçülme görüldü. Hazır giyim %3 küçülürken, iplik&kumaş gruplarını barındıran tekstil de %8 lik bir küçülme oldu.

Tekstil ve Hammaddeleri

Covid-19 nedeniyle Mart ayında başlayan karantina ve kapanmalar nedeniyle ihracatta kesintiler yaşadık. Ay bazında bakıldığında Mart ayında başlayan azalma, Mayıs sonrası tüm dünyadaki normalleşme ile Haziran da artışa geçebildi.

Tekstil ve hammadde grupları olan elyaf, iplik ve kumaş ihracatları, 2020 haziran ayından itibaren 2019 değerleri aştığını görüyor. Özellikle Aralık ayı performansı oldukça yüksekti. Bunda döviz kurunun destekleyici etkisi de olabilir. Ocak ayında da artış trendi sürekmektedir.

Hazır giyim ve Konfeksiyon

İplik ve kumaş ihracatlarına benzer olarak Hazır giyim ihracatımızda, Haziran’dan itibaren sürekli bir artış trendi olduğu görülüyor. Ocak ayında biraz hız kesen artışın, gerileyen kur ve artan pamuk fiyatları nedeniyle nasıl bir şekil alacağını göreceğiz.

İhracatta fiyatlar

İhracatı sadece tutar olarak değil de fiyat olarak da değerlendirmek gerekiyor. Tüik’in yayınladığı Dış Ticaret İhracat Birim Değer Endeksi’ne göre, ihracat birim fiyatlarımız sürekli azalma eğilimde olduğunu görüyoruz. Fiyatlar 2016 ‘ya göre kumaş&iplik grubunda %10, hazır giyimde %20 e varan oranda azalmış olduğunu görüyoruz.

Sektörün tutar olarak ihracatı çok değişmezken, fiyatın azalması daha çok ürün satışı yapıldığını gösteriyor. Artık daha ucuz ama daha çok ürün satıyoruz.

Son yıllarda ürünlerin ucuzlamasında kurun etkisi olduğunu söylenebilir ama bu sürdürülebilir olmayacaktır. Bu yıl kur artışının pek olmayacağı öngörülürken, ihracat artışının fiyat dışındaki faktörlerle sağlamayı ne kadar başaracağımız bu yılki performansımızı belirleyecektir.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı