Ekonomi

IMF 2019 Dünya ekonomik büyümesi

IMF(Uluslararası Para Fonu) bizim ülkede sevilmese de , dünya da saygınlığı olan raporları önemsenen en önemli uluslararası kurumlardan biridir. Dolayısıyla IMF’in dünya ve Türkiye hakkında büyüme tahminleri herkes için önem taşıyor. IMF Ekimde, 2018-19 yılına ilişkin dünya ekonomik görünüm raporunu yayınladı. IMF 2018-19 için küresel büyümenin, yavaşlayan hızda devam etmesini bekleniyor. Nisan 2018 öngörüsüne göre daha düşük ve daha az dengeli olacağını tahmin ediyor. Son altı ayda küresel büyüme için aşağı yönlü risklerin arttığı tesbitinde bulunuyor.

Gelişmiş ekonomilerde küçük bir düşüş beklenirken , gelişen ekonomilerde aşağı yönlü değişim daha fazla olacağı tahmin ediliyor

2019 Dünya Büyüme Beklentileri

IMF son 6 ayda büyüme tahminlerini aşağı doğru revize ederek %3,7 tahmininde bulundu.  Tahminlerin aşağı yönlü olmasında, 2018 başlarında gelişmiş ekonomilerde başlayan sürpriz gelişmelerle, Nisan-Eylül arasında ticareti zorlaştıran önlemlerin yürürlüğe girmesi (Trump’ın yürürlüğe koyduğu ithalat vergileri gibi), petrol fiyat artışları ve jeopolitik gerginlikleri söyleyebiliriz. Aşağıdaki tabloda 2018 Nisan ayına göre IMF ‘nin tahminlerindeki değişimi görebilirsiniz.

Küresel büyüme tahmininde riskler, yükselen ticaret bariyerleri, sermayenin tersine dönmesiyle($ ‘ın ABD’ye dönüşü) daha belirginleşmeye başladı.

PIM(imalat satınalma müdürleri endeksi) 50 üzeri olumlu beklenti 50 altı olumsuz beklenti demektir. Tüketici güveni 100 altı olumsuz beklenti demektir

Risklerin azaltılması, politikacıların korumacı politikalardan kaçınması, yapısal reformlara öncelik vermesi ve işbirlikçi çözümlere odaklanmasıyla mümkün olabilir.

IMF’e göre Avrupa ve Türkiye

Türkiye’de 2019 büyüme beklentisi

IMF raporunda Türkiye için büyümenin ,2017 de çok güçlü olduğu ve bu 2018 ilk aylarına kadar sürdüğü tesbitinde bulunarak , 2019 ciddi yavaşlama beklendiğini belirtiyor. Yukarıdaki tabloda da belirtildiği üzere, GSYH 2018 de %3,5 beklenirken, 2019 da %0,4 de düşmesini tahmin ediyor. Zayıf TL ile yüksek borçlanma maliyetinin yanında tüketici ve yatırımcı güveninde belirsizliğin arttığını belirtiyor. Türk ekonomisinin, ani sermaye hareketleri ve jeopolitik (Suriye vb) risklerdeki ani değişimlere son derece savunmasız durumda olduğu belirtiyor.

IMF’ nin bu tahminine karşın Cumhurbaşkanlığı’ nın 27 Ekim 2018 de yayınlanan 2019 yılı yıllık programda belirtilen büyüme ise %2,3 dür. Programın ilgili tablosu aşağıdadır:

Cumhurbaşkanlığı’nın 27 Ekim 2018 de yayınlanan 2019 yılı yıllık programındaki büyüme tahmini

IMF ‘in uluslararası saygınlığını düşünürsek , bize yatırım yapacak ya da borç vereceklerin gözünde bu raporlar daha önem taşımaktadır. Bizim büyümede yaşayacağımız sorunlar, ihtiyaçımız olan finansmana daha maliyetli ulaşacağımızı gösteriyor. Enflasyonla topyekün mücadele kapsamında yapılan %10 indirimlerle 2018 ‘de hasarı azaltmaya çalışsak da, son sözü Game of Thrones ‘da dedikleri şekilde bitirelim “2019 is coming”

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı