Perakende

Fashion Pact’den dünyayı az kirletme sözü

Dünyanın büyük moda ve tekstil şirketlerinden 32 firma, iklim, bioçeşitlilik ve okyanuslar gibi alanlarda yeni hedeflere ulaşmak için, G7 Fransa zirvesinde bir anlaşma imzaladı. Puma, Galeries, Lafeyette, Kering , Selfridges ,Nordstrom ve Ralph Lauren ‘in de dahil olduğu sektör temsilcileri 21 Ağustos 2019 da Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un davetiyle Paris’de Elysee sarayı’ın da biraraya geldiler.

Moda paktında tüm sektörün en az %20 lik bir hacmini kapsamaya ve hem lüks hem de daha uygun fiyatlı segmentlere hitap eden markaları biraraya getirmeyi amaçlandı. Puma’nın Ceo’su Gulden, “endüstride anlamlı bir değişimi sağlamak ve çevresel etkilerimizi iyileştirmek için bir araya getirmek  temel amacımızdır. Bu girişimi öncelikliğimiz olarak görüp yola çıktık.” dedi.

Aslında bu markaların ayrı çevresel staretejileri vardı. Bu anlaşma ise tedarikçileri de kapsayan, lüks, moda, spor markalarının oluşturduğu geniş bir koalisyon tarafından imzalandı. Amaç geri kalan markalarından bu pakta katılmasını sağlamak.

Fashion Pact Markaları

Adidas, Bestseller, Burberry, Capri Holdings Limited, Carrefour, Chanel, Ermenegildo Zegna, Everybody & Everyone, Fashion3, Fung Group, Galerias Lafayette, Gap Inc., Giorgio Armani, H&M Group, Hermes, Inditex, Karl Lagerfeld, Kering, La Redoute, Matchesfashion.com, Moncler, Nike, Nordstrom, Prada Group, Puma, PVH Corp., Ralph Lauren, Ruyi, Salvatore Ferragamo, Selfridges Group, Stella McCartney ve Tapestry.

Neden?

Moda endüstrisi, Birleşmiş Milletler’e göre, tüm atık suların yüzde 20’ sinden, sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 10’ undan sorumludur. Aynı zamanda uluslararası havacılık ve denizcilik endüstrilerinden daha fazla enerji tüketiyor.Herhangi önlem alınmazsa tekstil endüstrisi 2050 da dünyanın karbon emisyonunun %25′ ine ulaşacağı tahmin ediliyor.

Yeni Trendler

Sayıları artan gençlerin fast fashion’dan 2. el ürünlere yönelmeye başladığı görmeye başladık. Depop( İngiltere) ,Thredup ve The RealReal(ABD) , YCloset (Çin) gibi 2. el giysi satan siteler popüler olmaya başladı. Çevresel kaygılardaki artış, markaları dünya çapındaki tedarikçileriyle birlikte bir değişime zorluyor.

Inditex’in geçen aylarda yaptığı açıklamayla 2025’e kadar koleksiyonlarını %100 sürdürülebilir mazlemeyle yapma sözü verdi. Aynı zamanda yenilenebilir enerjiye geçip, 2025′ e kadar sıfır atık için söz veriyor

H&M grup 2030‘ a kadar, şu an %57 olan geri dönüştürülmüş malzemeden olan üretimlerini %100 seviyesine çıkarmayı hedefliyor. Aynı zamanda ücretsiz bir tamir servisi içinde denemeler yapıyor.

Amaçlar

Fashion Pact gezegeni korumak için 3 temel alanda faaliyete odaklanan bilim tabanlı hedefler girişimi üzerine kuruludur.

*Küresel ısınmayı durdurun. Isınmayı bugünden 2100 ‘e kadar 1,5 C artışın altında tutabilmek için, sera gazı emisyonunu 2050 yılına kadar sıfıra ulaşmak için bir eylem planı oluşturmak ve uygulamak.

*Bio çeşitliği yeniden sağlayın. Doğal ekosistemleri geri yüklemek ve türleri korumak için bilim tabanlı hedefleri kullanarak amaca ulaşmak.

*Okyanusları koruyun. Moda endüstrisinin tek kullanımlık plastiklerin kademeli olarak kaldırılması gibi girişimlerle okyanuslar üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak.

Sonuç

Küresel moda devleri bu sözleri verirken , tedarikçilerini buna göre yönlendirecektir. Tedarikçilere geçmişde ekolojik ürün tedariğinden insan sağlığı zararlı olmayan malzeme kullanımı için olan taleplerin kapsamı genişleyecektir. Çevre kirliği, geri dönüşümlü malzeme ve atık yönetimi gibi daha geniş bir boyuta taşınıyor. Türkiye’de son 30 yılda kirlenen nehirler ve su kaynaklarımızı düşünürsek, bunun bizim çevre koruma çalışmalarına olumlu katkısı olacaktır. İpliğinden kumaşına, dikiminden lojistiğini yapan firmaya kadar tüm tedarik zinciri bu yeni kurallara uyum sağlamak zorunda kalacaktır. Türkiye’de moda endüstrisinin tüm tedarikçileri şimdiden bütçe ayırıp,  altyapılarını geliştirmeleri önem vermeleri gerekiyor.Bu gelecek de ihracat pazarlarını korumak  için büyük önem taşıyor. Aksi halde uzakdoğulu rakipleri karşısında hiç şansları kalmayacaktır.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı