Perakende

Perakendede Global Güçler

Vergi ve finans alanında global danışmanlık veren Deloitte’ ın, her yıl hazırladığı dünya genelindeki en büyük perakendeciler 2018 raporu yayınlandı. Halka açık firmaların 2016’ya ilişkin verileri (mali yılı Haziran 2017’ye kadar) ve coğrafyalar arasındaki performansları analiz eden raporda küresel rekabeti değerlendirme imkanı da bulmaktayız.

Perakende de dönüşüm devam ediyor. Artık alışveriş yapan kişi, eski alışkanlığından daha fazla sürekli teknolojiyle bağlanmış durumdadır. Yani güçlenmiş olarak süreci yöneten konumunda bulunuyor. Yeni dönemde “her yerde alışveriş” diyebileceğimiz anlayış iyice kök salmış diyebiliriz. Artık tüketici nerede olursa, ne zaman olursa olsun ve  nasıl isterse (mağaza, internet, mobil cihazlarla, ses aktivasyonu vs.) ürüne ulaşabiliyor.

Daha çok tüketici internete kayarken, mağazacılık da buna uymak durumda kalıyor. Sadece Amerika’da 2017 ‘de 6,885 mağaza kapanışıyla yeni bir rekor kırıldığı dönemi yaşıyoruz. Aralarında Macy’s ,J.C.Penney, Sears / Kmart gibi AVM’ lerde olan perakendecilerin karsız mağazalardan , daha verimli alanlara kaymak durumda kalacaklar.

Geçmişe göre daha zorlu rekabet 

Perakende de rekabeti görmek için,en büyük 250 perakendeci deki 15 yıllık değişime bakmak bizlere durumu daha net olarak gösterecektir.

Tabloda da görüldüğü gibi 10 yılda yıllık ciro artışları yarıya düşmüş durumda.Cirolardaki artış artık daha zorlu bir hal almaya başladı.Artık firmalar büyümede zorlanıyorlar. Rekabet çok daha zorlu diyebiliriz.

En büyük 250 perakendecinin, en hızlı büyüyen ilk 50 firmasının geçmişdeki büyüme oranları, eskiye göre büyümeler daha yavaş olma trendine girmiş olduğunu gösteriyor.

İlk 10 perakendecinin 15 yıldaki değişimine bakacak olursak;

Wal-Mart lider durumunu 20 yıldır korumaktadır.Sadece 4 perakendeci ilk 10 da yerini son 15 yılda koruyabilmiştir. Amazon 2001 de 157. Sıradayken, 100 Milyar $ yaklaşan ciroyla 2016 da 6.sıraya fırlamıştır.

Büyük perakendicilerin dünyada dağılımı 

Avrupa’nın azalan gücünün, Asya ve gelişen pazarlara kaydığını görüyoruz. Avrupa ekonomilerinin yaşadığı zorluklar, Brexit ve zayıf büyüme performansları, Avrupalı perakendecilerin (gıda dahil) ciddi etkiledi.Bunun sonucu son 10 yılda dünyadaki  ağırlıklarının %39,4 den %33,8 gerilemesine yol açmıştır. Başta Çinli ve Japon perakendecilerin olduğu Asya grubu ve gelişen pazarlardaki yeni oyuncular büyüyerek dünyadaki ağırlıklarını artırmışlardır.

Önümüzdeki dönemde yenilikçilik ve işbirlikleriyle entegrasyon sağlayan, yeni bir iş yapma modellerini kullanacak perakendecilerin öne çıktığını göreceğiz.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı