Perakende

Dünya Perakende Gelişim Endeksi 2017

Uluslararası danışmanlık firması AT kearney’in hazırladığı ,2017 Dünya perakende gelişim endeksi yayınlandı. Jeopolitik istikrarsızlık ve gelişmekte olan piyasalardaki yerel ve bölgesel rekabetin artan gücü, küresel perakendecileri stratejilerini yeniden düşünmeye zorluyor. Dünya perakende gelişim endeksi, dünyanın büyük perakendecilerinin ,gelişen ülkelerde genişleme sürecinin yeni bir mücadele alanı olduğunu gösteriyor. Trump’ ın önce Amerika söylemi ve İngilizlerin Brexit süreci gibi yükselen milliyetçi söylemler yeni pazarlara giriş de belirsizlik yaratıyor. Bu yeni pazarlara girme yarışında başarılı olmak için, yerel ve bölgesel rakiplerle rekabet daha zor ve karışık hale gelmektedir.

Perakendenin karmaşıklığına,yeni teknolojilerdeki ilerleme ve internet satışın gelişimi  başka bir tabaka eklemiş oldu. İnternet üzerinden yeni bir pazara nasıl girileceği, yükselen internet satışın mağazaya gelen sayısına etkisi ne olacağı, Çin ve Hindistan gibi dev pazarlarda çok kanallı bir strateji nasıl geliştirilir  gibi sorular,  perakendecilerin ana gündemini oluşturan sorulardan bazıları.

Yıllık Değerlendirme

2017 yılını değerlendirecek olursak, bir çok perakendecilerin bir duraklama yaşadığı bir yıl olduğunu söyleyebiliriz. Bazıları kendi mağaza ağını ve lojistiğini gözden geçirdi. Bazılarının mağaza kapattığını gördük ve pazardan çıkanlar (Marks and Spencer Çin’den, Galeries Lafayette Fas’dan) oldu. Costco ve Aldi gibi bazıları Tmall platformundan Çin’e giriş de,  yenilikçi çözümlerini pazara sundu. Amazon,Hindistan özelinde yaptığı Chai Cart ,Tatkal, EasyShip ve Seller Flex gibi yenilikçi uygulamalarını tanıttı.

AT Kearney tarafından dünya perakende gelişim endeksi 2002 den beri yayınlanıyor. Yıllık çalışmada en büyük 30 gelişen ülke listeleniyor. Raporda bu ülkelerdeki perakende yatırımı için ,sadece bugün için değil, gelecek potansiyeli açısından da değerlendirmeler de bulunmaktadır.

Bu yıl, liste başı olan Hindistan ve Çin ‘in birbirleriyle yer değişimini gördük. Asya ülkeleri, gıda,içecek ve kişisel bakım ürünleri, giyim ve lüksün dünyada genişlemesinin en büyük itici güç olmaya devam ediyor. Kuzey Afrika’ nın  geri dönüşünü ,Körfez ülkelerinin yeni fikirlerle gelişimini gözlemliyoruz. Sahra altı Afrika gelişimini sürdürüyor.Güney Amerika’nın Pasifik sahillerinde büyüme devam ediyor.Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri düşük büyümeyle uğraşıyor.

Mobil telefonlar gelişen pazarlarda alışverişin yüzü olmaya başladı. Mobil alışveriş geçen yıl Hindistan’da %121 büyüdü. Çin’de %192 , Vietnam ‘da %151  ve  Nijerya da %87 ile yüksek büyüme gösteren ülkeler oldu. Gerçekte gelişen pazarlarda mobil ve internet alışverişi eş anlamlı olarak kullanılıyor. Bu büyüme perakendecileri pazara giriş de hangi yöntemleri kullanacakları konusunda  zorluyor.

Fırsatlar

Aşağıdaki tabloda perakende yatırımları için fırsatları görebiliriz. Bu perakendenin gelişiminde pazarların  4 dönem  geçirdiğini göstermektedir. Başlangıç ,yükselme, doygunluk ve zayıflama olarak belirlenen bu dönemlerdeki , doygunluk dönemi genelde 10-15 arası sürmektedir

Bu tabloya göre Türkiye’nin perakendede de doygunluk dönemi daha en az 10 yıl süreceği öngürülmektedir. Önümüzdeki günlerde yeni perakendecilerin pazara girmesiyle rekabetin daha da artacağını söyleyebiliriz.Aşağıdaki tabloda ülke potansiyellerini görmek mümkün olabilmektedir.Yuvarlakların boyutu perakende satış hacmini yansıtmaktadır.

Bu tablodaki Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri , Fas ve Suudi Arabistan‘ı detaylarını bu linklerle ulaşabilirsiniz.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı