Ülkeler

Çin Perakendesinde Dönüşüm

Çin’in perakende sektörünün 2017 de görünümü ve geleceğe yönelik beklentileri uluslararası danışmanlık firması At-kearney’ nin , dünya perakende gelişim endeksinde görülmektedir. Çin ekonomik büyümesi %6,7’ e yavaşlamış olsa bile, perakende parlak günlerini yaşıyor ve %10,4 büyüme gösteriyor. Bu trend, perakende satış büyümesiyle, ülkenin büyümesine 2017 de katkı sağlamaya devam edecektir. Hükümetin Çin’i bir tüketim ekonomisine dönüştürmeye çalışması, ülkeyi perakendeciler için cazip kılmaya devam edecektir.

Ana Trend

Günümüzde Çin’ perakende pazarın temel teması, internet ve mağazaların entegrasyonudur. Hatalar ve denemeler sonrası, bazı perakendeciler internet ile fiziksel mağaza arasındaki sinerjiyi yakalamaya başladılar. Japon hızlı moda perakendecisi Uniqlo, buna güzel bir örnektir. Bekarlar günü alışveriş çılgınlığı sırasında, Alibaba Grubun sahibi olduğu e-ticaret sitesi Tmall ‘de en yüksek performans gösteren marka olup, 100 milyon $ lık satışı “click and collect “ seçeneğiyle internetten ödemeyi yapan, mağazadan ürünü teslim alarak yaptı. Bu sadece özel günlerdeki uzun teslim süresi problemini çözmedi aynı zamanda fiziksel mağazalarına da ciddi insanın yönlendirerek çok kanallı satışa bir örnek oluşturmuştur.

İnternetin gücü

İnternetten alışveriş yapanların üçte ikisinden fazlası akıllı telefonlarla mobil alışveriş yaparak, toplam perakende içinde %14 lük bir paya ulaşmış durumda. Çin’deki mağazacılık ağını yürütme zorluğu göz önüne  alındığında,  pek çok uluslararası marka  tek bir işle pazarı test etmeye karar verdi. Costco bunu 2014 de Tmall üzerinden ilk deneyenlerden biriydi. Onu Sainsbury’s, Target, Aldi, Macy’s,House of fraser, Saks, Fith Avenue, Chemist Warehouse, Matsumoto Kiyoshi ve Topshop takip etti. Başarılara rağmen, internet satış yolculuğu pek çok perakendeci için zorlukları içermeye devam ediyor. Walmart Çin e-ticaret pazarına 2011 de Yihaodian internet sitesi desteğini alarak girmişti.Fakat 5 yıllık zorlu bir performans sonrası internet işini 2016 Haziran’da sattı. İnternet perakendecileri onların kendi fiziksel mağaza çözümünü ararken, doğru çok kanallı perakendenin, sadece internet satışın yerini alacağını biliyorlar.

E-ticaret devi Alibaba, bizleri  yeni bir konsept olan “yeni perakende” ile tanıştırarak, fiziksel mağaza ile onun internet kanalını büyük data teknolojisi ve modern lojistikle birleştirmeyi amaçlıyor.  Alibaba, müşterilerine daha iyi hizmet ve hızlı teslimat için seçenekler sunmak için, Suning ( Çin’in en büyük elektronik ürün perakendecisi) , Intime ( büyük mağazacılık zinciri) ve Bailian Group (ülke çapında 5,000 outleti olan büyük perakende holdingi)’ine yatırım yapıp ortak olmuştur. Alibaba henüz açtığı, onun yeni marketi olan HEMA Fresh ‘in, internet üzerinde gelen siparişleri, mağazaya 5 km içindeler de 30 dk içinde eve teslimi etmeyi hedefliyor. JD.com Çin’in en büyük ikinci e-ticaret firması olarak, önümüzdeki 5 yıl içinde yarısı kırsal bölgelerde olmak üzere bir milyon küçük market açmayı planlıyor.

Rekabetin sonuçları

Tüketicilerin internette geçirdikleri zamanın değişimine bakarsak, geleneksel mağazaların satış ve kar marjının düşme baskısı sonuç olarak mağaza kapanmasına yol açacaktır. Supermarketler, hiper marketler, giyim perakendecileri, büyük mağazacılık zincirlerini, internet kanalının bu değişim ve fiyat rekabet baskısı zorlamaya başladı. Yabancı perakendeciler için, bu rekabet yoğunluğu ve kar baskısı bir karar vermeleri gerektiği anlamına geliyor. Buna örnek olarak İngiliz moda perakendecisi Marks and Spencer, 2016 da Çin’den çıktı.

Fırsatlar

Sağlık ve yaşam konusundan, birkaç perakende sektörü fiziksel mağazacılık da güçlü bir büyüme gösteriyor. Küçük mağazalar ve seçkin süpermarketler büyük şehirlerde büyümeye devam ederken, genç orta sınıfı tüketicileri hedefliyorlar. Spor giyim markalarının çok hoşuna giden bir olay olan Çin’deki fitness trendine teşekkür etmeliler. Trend olan yemek noktaları genç müşterileri hedeflerken, popülaritelerini avantaja dönüştürme peşindeler. Buna örnek olarak Starbucks’ın mağaza sayısını 2021 de iki katına çıkararak 5000 ulaşmayı hedefliyorlar. Türkiye’nin Çin’e ihracatı ve yeni fırsatlar için tıklayınız.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı